Rakasta dataa ja laita se töihin

Laita raha töihin, sanotaan sijoituskursseilla. Minäpä sanon, että laita data töihin. Tosin en voi ottaa tästä täysin kunniaa, koska kollegani Irene ehdotti, että kirjoita näin. Ajatus oli siis jatkaa jo aiemmin kirjoittamaani tekstiä alustataloudesta ja tuoda sitä vielä konkreettisemmin dataan ja sen hyödyntämiseen. Mutta noinhan se oikeasti on. Data on valtaa ja jokaisella ihmisellä on sitä. Mutta ymmärrämmekö me sen? Kyllä me varmasti ymmärrämme, mutta osaammeko käyttää dataan liittyvää valtaa oikein?

Jos pysähdytään hetkeksi miettimään, että mitä kaikkea dataa omistamme:

  • on perusdemografisia tietoja, kuten ikä, sukupuoli, asuinpaikka, siviilisääty ja niin edelleen
  • sitten löytyy tietoja työstämme, opinnoista, harrastuksista ja vapaa-ajasta noin yleisesti
  • Varallisuustiedot käsittävät tulot, menot, omistukset, sijoitukset, säästöt ja sen sellaiset
  • Yleiset kiinnostuksen kohteet, mieltymykset, ideologiat ja arvot ovat myös omistamaamme dataa

Siinä muutamia esimerkkejä, jota jokainen meistä omistaa ja hyödyntää. Nämä tiedot näkyvät tykkäyksinä, klikkauksina, kulutuspäätöksinä, media- ja kuvatiedostojen jakoina, GPS-signaaleina ja kirjautumistietoina. Ja pääasiassa jaamme tätä dataa täysin ilmaiseksi tai jopa maksamme jollekin palvelulle siitä, että saamme kertoa mieltymyksistämme musiikin, ruuan tai elokuvien suhteen. Toki saamme myös jotain vastineeksi annetulle datalle, kuten yhteydenpitoa ystäviin, ruokatarvikkeita kotiin kuljetettuina tai tykkäyksiä päivän asusta ja vinkkejä, mistä löytää jatkossa omaan tyyliin sopivaa asustetta.

Data on siis arvonvaihdannan väline. Aivan kuten rahakin on. Rahan suhteen ollaan kuitenkin jo melko tietoisia, että miten sitä kannattaa käyttää ja ei tarvitse olla edes sijoitusguru, että ymmärtää, miksi raha kannattaa laittaa töihin. Miten on datatietoisuuden laita? Minä uskon, että se on kasvava trendi. Sen lisäksi, että aletaan miettiä, mihin omaa dataansa jakaa, osataan miettiä myös, että miten omasta datasta saa parhaat hyödyt irti ja missä datan voi laittaa töihin.

Datatietoisuuteen liittyy vahvasti myös aiemmin kirjoittamassani tekstissä (Aloita alusta ja hyödynnä dataa) ollut maininta EU-komission valmistelemasta Datasäädöksestä, jossa pyritään mahdollistamaan datan hyödyntämistä myös pienemmille ja keskisuurille yrityksille, tuomalla henkilötietojen yksityisyyteen tiettyjä rajoituksia. Tämä siksi, että data kerääntyy isoille alustajäteille ja toisaalta, koska olemme kaikki mukana kerryttämässä datataloutta, pitää jokaisella olla oikeus myös omaan dataan ja sen hyödyntämisen kontrollointiin.

Miten datatietoinen voi sitten laittaa datansa töihin? Erilaiset alustatalouden yritykset tulevat jatkossa yleistymään entisestään ja emme tänä päivänä osaa varmasti edes kuvitella, mitä kaikkia palveluita datan avulla voidaan tulevaisuudessa tarjota. Mutta näkisin, että alustat, jotka liittyvät osaamisen kehittämiseen ja kohdentamiseen, uuden liiketoiminnan aloittamiseen, työllistymiseen tai varallisuuden kasvuun, ovat sellaisia paikkoja, missä omalla datalla voisi saavuttaa merkittäviä etuja tai ainakin muutoksia omaan elämään. Työnhaku esimerkiksi on jo muuttunut niin, että omaa osaamista voi tuoda esiin datan avulla ja tietyillä avainsanoilla rekrytoija voi löytää potentiaalisia hakijoita alustalta (esim. Prönö ja Boing). Jatkossa nämä ohjautuvat varmasti vielä tehokkaammin ja oikeat osaajat kohtaavat. Myös varallisuuden kasvattamisen ja kehittämisen näkökulmasta tietyiltä osin oman varallisuuden ja sijoitussalkun tietojen jako alustalle voi mahdollistaa vertailudataa muiden salkkuihin ja uudenlaisia analyyseja, jolla voi sitten kasvattaa oman salkun arvoa.

Suomalaisille on tunnetusti ollut vaikeaa puhua rahasta. Lottoamisesta saa puhua, mutta sijoittamisesta ei. Datan kanssa ollaan ehkä vähän samalla kehityspolulla. Niin kauan kuin omaa dataa käytetään ”lottoon” eli hassunhauskoihin facebook-testeihin ja meemeihin, se on ookoo, mutta sitten kun pitäisi puhua datan hyödyntämisestä lisäarvoa tuottavana työkaluna, on parempi olla hiljaa.

Mitä tulee rahaan, tämä kulttuuriperintö on pikkuhiljaa muuttumassa, ainakin jos katsoo kaikkia sijoittamisen parissa työskenteleviä vaikuttajia, niin rahapuhe on jo arkea. Jaksan uskoa, että sama tulee näkymään myös datan kanssa. Mitä enemmän tiedostamme oman datamme käyttöä ja aidosti pohdimme, missä sitä hyödynnämme, on se luonteva osa arkeamme ja siitä voidaan myös puhua. Veikkaanpa, että hetken päästä jo kuuntelemme podcasteja, joissa haastatellaan ihmisiä, jotka ovat tehneet datalla omaisuutensa tai muuten vain tehneet elämässään radikaalin muutoksen omaa dataa hyödyntämällä. Rakasta siis sinäkin dataasi.