Minidataa

Tässä vanhempainvapaalla en ole kauheasti ehtinyt tai jaksanut perehtyä uusiin teknologioihin tai seurata syvällisemmin, mitä ATK-rintamalla tapahtuu. Ilahduin kuitenkin, kun huomasin, että myös vauvan kanssa toimimista voi helpottaa teknologialla ja erityisesti datan avulla. Tämä vinkki ei tullut neuvolasta (mikä harmitti), mutta onneksi kuulin tästä kuitenkin ”tarpeeksi ajoissa”.

Tämä datan ja teknologian apu liittyy mihinkäs muuhun kuin vauvan uneen. Jokainen vanhempi tietää, miten paljon elämä vauvan kanssa pyörii unien ympärillä. Meiltäkin yleensä ensimmäiseksi kysytään ”nukkuuko vauva hyvin”. Vastasyntyneellä ei luonnollisesti ole vielä mitään rytmiä ja unta riittää suurin osa päivästä, tosin ihan minkälaisissa sykleissä tahansa. Olimme rehellisesti sanottuna monesti aivan pihalla siitä, että paljonko vauvan tulisi nukkua ja kuinka tiheästi. Kukaan ei opettanut, miten vauva nukutetaan päiväunille. Niin, ei edes neuvola. Monesti tuntui, että vauvan kova itkuisuus johtui yliväsymyksestä ja siihen toki auttoi vaunulenkit, mutta niitäkään ei ole mahdollista tai halua tehdä mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Kaikki (tai lähes kaikki) mullistui, kun otimme käyttöön Huckleberryn sovelluksen ja aloimme seurata vauvan unia. Hän oli silloin n. 2,5-3kk vanha. Ensin keräsin unidataa muutaman viikon, ja tämän datan perustella aloimme rytmittää päiviä ja erityisesti päiväunia. Unen lisäksi olen kerännyt myös dataa syömisestä. Sovellukseen voisi tallentaa myös vaipanvaihtoja, maidon pumppaamista, potalle opettelua jne. Meillä on riittänyt unen ja syömisen seuranta.

Alkuun oli lähes maagista, kun sovellus alkoi dataan perustuen ehdottaa sopivia päiväuniaikoja ”sweet spot” nukahtamiselle ja vauva nukahti lähes minuutilleen sen mukaan. Ja mikä ilo ja hyväntulisuus oli läsnä hereillä ollessa, kun vauva ei ollut yliväsynyt ja itkuinen. Elämämme mullistui! Myöhemmässä vaiheessa, kun dataa oli kertynyt kuukausien ajalta, on ollut mahtavaa pystyä itse seuraamaan, miten unet ovat kehittyneet erilaisissa vaiheissa. Voin tarkistaa, millaiset unet olivat, kun ensimmäiset hampaat puhkesivat tai kun ollut eroahdistusta, hulinoita jne. Ja näiden perusteella tunnistan, että tämä on ”normaalia” tai liittyy kyseiseen vaiheeseen, jos unisykli yhtäkkiä lyhenee tai pitenee.


Kuten kaikessa, teknologian on tarkoitus auttaa ja tukea arjessa, ei olla itseisarvo. Välillä saan itseni kiinni siitä, että koitan liian orjallisesti seurata sovellusta ja kerättyä dataa, vaikka kyseessä on kuitenkin pienen ihmisen kehitys ja hoito, jossa tämä pieni lapsi on keskiössä, eikä käyttämäni sovellus. Ensisijaisesti on siis aina kuunneltava ja tulkittava vauvaa ja hänen tarpeitaan, eikä sovellusta puhelimessa. Tämä lähinnä huomioina ja muistutuksena näin kirjallisesti itselleni.

Meillä on käytössä Huckleberry-sovelluksesta ilmaisversio ja se on riittänyt varsin mainiosti. Alussa sai tuon sweet spot -ominaisuuden kokeilujaksolle ilmaisena ja sillä päästiin hyvin vauhtiin ja sen jälkeen olen itse tunnistanut sopivat päiväunihetket. Nämä kaikki vaiheet ja unisyklit olisi varmasti oppinut ilman tällaista sovellustakin, mutta kyllä tämä on merkittävästi helpottanut omaa elämää. Vauvan kanssa on niin paljon muutakin uutta opittavaa päivittäin, joten ainakin uniin olemme saaneet tämän kerätyn datan avulla helpotusta, ja voimavaroja on riittänyt vauvan kanssa touhuamiseen. Ja onhan se nyt aivan parasta nauttia hyväntuulisen ja aurinkoisen vauvan kanssa puuhastelusta, kun unet sujuu (lähes aina ja melkein koko perheellä).