Dress code: mama

Tämä blogi on ollut (liian pitkään) tauolla ja sille on syynsä. Saimme pitkään toivottua perheenlisäystä tämän vuoden tammikuussa, ja vauvahan on laittanut aivan kaiken arjessa uusiksi. Varsinkin alku oli todella rankkaa ja tuntui, että piti opetella täysin uusi elämä. Olen ollut tähän asti myös hyvin urakeskeinen ja tämä blogikin on ollut tietynlainen työminän jatke, joten tuntui, että tähän oli vaikeaa sovittaa tämä uusi identiteetti äitinä. Onneksi osasin (yllättävän) nopeasti höllätä ja päättää keskittyä vain tähän uuteen elämänvaiheeseen, enkä stressata työasioista, urasta tai tästä blogista, näitä kaikkia ehtisi myöhemminkin. Tauko on tehnyt tehtävänsä ja nyt alkaa olla sellainen olo, että päässä on tilaa uusille ajatuksille ja selkeästi myös paloa kirjoittamiselle.

Vielä ei hypätä kuitenkaan syvään päätyyn teknologiamaailmassa, vaan valitsin huomattavasti kevyemmän ja itselle toki varsin ajankohtaisen aiheen eli äitien tyylin, koska se liittyy vahvasti tähän hieman hukkuneen identiteettini etsimiseen. En oikein koe itseäni perinteiseksi äidiksi, en osaa kutsua itseäni mamaksi, lattemammaksi tai mitä näitä titteleitä nyt on. Nautin äitiydestä tosi paljon, mutta olen myös muuta ja oli selvää, että haluan pitää tyylistäni kiinni, enkä hukata itseäni isojen yöpaitojen (eli tunikoiden) ja legginsien alle, vaikka toki niilläkin on paikkansa. Huomasin nopeasti, että imetys osoittautui tässä pieneksi haasteeksi. En halunnut täyttää vaatekaappia uusilla imetysvaatteilla, koska kyseessä kuitenkin vain lyhyt ajanjakso elämässä, se ei olisi mitenkään kestävää tai taloudellistakaan. Mutta kaikki vaatteet, esimerkiksi monet lempimekkoni eivät oikein taipuneet tähän imetyskuvioon.

Kyselin Instassa vinkkejä imetyspukeutumiseen ja sainkin monia hyviä suosituksia. Tässä ajattelin jakaa omia juttuja, mitkä toimineet ja millä saatua kuitenkin pidettyä omaa tyyliä yllä.

  • Kaikki alkaa aina alusvaatteista, joten hankin muutamat hyvät imetysliivit.
  • Erilaiset napitettavat paidat, mekot, liivit jne. toimii loistavasti ja näitä onneksi löytyi kaapista.
  • Löysät neuleet ja topit, joiden helmaa voi nostaa imetystä varten ja alaosaksi shortsit, kapeat housut, rennompi/joustava kynähame jne.
  • Asusteilla, kuten irtohihat ja -kaulukset saa helposti piristystä ja vaihtelua neuleiden käyttöön (irtohihat myös tosi nopeaa napata pois, kuin vaihtaa vaippaa tai tekee muuta sotkuista).
  • Asusteissa myös joku kiva cross body -laukku piristää asua. Vaippakassiin voi tunkea monet omat jutut, kuten aurinkolasit, joten omaksi laukuksi mulla riittänyt pienempi käsilaukku ja cross body ehdoton, koska käsissä ei tilaa kantaa laukkua.
  • Löysempien mekkojen alle voi pukea pyöräilyshortsit ja topin, jolloin helmaa voi myös nostaa imetystä varten (tän löysin alun perin @homevialauran instasta).
  • Toppien kanssa voi käyttää myös jakkuja tai rennompia neuletakkeja, jotka helppo avata.
  • Viimeinen vinkki ei varsinaisesti liity omaan pukemiseen, mutta ostin laukun sisustan (organizer), johon olen pakannut vaippakassin tarvikkeet jaa tuota sisältöä voi vaihtaa laukusta toiseen ja käyttää omia (ihania) laukkuja vaippakassina. Ja ei tarvinnut ostaa taas yhtä laukkua lisää (jolle ei myöhemmin olisi ehkä käyttöä).

Jotta ei tulisi kauheita väärinkäsityksiä, niin lisättäköön, että en todellakaan lähtenyt synnytyssairaalasta jakkupuvussa tai korkokengissä. Jouduin synnyttämään kiireellisellä sektiolla, joten ensimmäiset viikot hiihtelin niissä ainoissa löysissä housuissa, jotka omistin, koska turvotus oli valtaisa. Myös imetys ja maidon runsaus aiheuttivat alkuun omat jännittävät tilanteet ja vaihdoin paitoja useita kertoja päivässä, kun maitoa vaan tuli ja myös vauva puklaili niitä päälle. Eli tässä nostetut vinkit omaan pukeutumiseen otin käyttöön, kun vauva oli jo muutaman kuukauden ikäinen ja itsellä imetyshommat jotenkin hanskassa.


Sitten kun on ollut menoja, joissa vauva on saanut maidon pullosta ja tiedän, että ei tarvitse imettää, olen välittömästi ottanut käyttöön ne mekot, jotka eivät imetykseen taivu. Näistä hetkistä saa yllättävän paljon piristystä arkeen ja vahvistusta taas omaan identiteettiin. Summa summarum: pienen miettimisen ja suunnittelun seurauksena olen voinut nauttia oman vaatekaappini sisällöstä myös imettäessä ja saanut pidettyä oman tyylini hallussa, myös äitinä.

Lisää asuinspiraatioita ja arkea löydät IG-tililtäni @hansaari.