Kryptisiä viestejä ja turvallista tietoa

Tietoturva on aihe, joka on ollut pinnalla viime aikoina erityisen paljon. Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto ja Facebookin käyttäjätietojen varastaminen ovat konkreettisia esimerkkejä kyberhyökkäyksistä ja rikoksista, joita tapahtuu verkossa. Tietoturva ja tietojen suojaaminen ovat olleet minun kirjoituslistallani jo pitkään, mutta olen tätä aihetta kuitenkin lykännyt. Tämä siksi, että koen sen olevan niin laaja, etten oikein tiennyt, mistä kohtaa siihen tarttua ja toisaalta siksi, että minulla on itsellänikin tästä vielä paljon opittavaa. Tässä blogissa on kuitenkin tarkoitus käsitellä asioita helposti lähestyttävästi ja avata vaikeilta tuntuvia termejä yksinkertaistaen, joten jaan nyt sen, mitä minusta meidän kaikkien pitäisi vähintäänkin ymmärtää tietoturvasta.

Ennen kuin mennään pidemmälle, on hyvä tehdä nopea jaottelu kahdesta saman kuuloisesta termistä:

Tietoturva: Tietoturvalla tarkoitetaan muun muassa tiedon luotettavuuden ja saatavuuden ylläpitoa. Myös tietojärjestelmien, sovellusten ja palvelimien suojaaminen kyberhyökkäyksiä vastaan on osa tietoturvaa. Tietoturvauhkia aiheuttavat esimerkiksi haittaohjelmat, virukset, roskapostit ja verkossa tapahtuvat huijausyritykset.

Tietosuoja: Tietosuoja yhdistyy GDPR:ään (General Data Protection Regulation) eli EU:n tietosuojalakiin, jolla pyritään suojelemaan yksityishenkilöiden dataa eli henkilökohtaisia tietoja. Tämä pitää ottaa huomioon aina, kun kerätään ja tallennetaan henkilöihin liittyviä tietoja, tätä tapahtuu esimerkiksi silloin, kun kehitetään automaatioratkaisuja (esim. ohjelmistorobotit), jotka käsittelevät henkilödataa.

Tietoturvaan ja tietojen suojaamiseen liittyy vahvasti myös kryptografia. Se on aihealue, joka kiinnostaa minua valtavasti ja ansaitsisi ihan oman blogitekstin, mutta koska olen senkin suhteen vielä alkumetreillä, yhdistän kryptografian osaksi tätä kirjoitusta. Tämä jännittävältä kuulostava termi tarkoittaa tietojen salaamista ja salakirjoitustekniikkaa. Tällä tekniikalla esimerkiksi salasanoista muodostetaan salaamalla kryptisiä viestejä (= täyttä hölynpölyä) ja vain oikealla salausavaimella voi tuosta hölynpölystä aukaista tai purkaa oikean tiedon ymmärrettäväksi. Kryptografiaa tarvitaan myös ohjelmistorobotiikassa, jossa robottien salasanoja ei voida pitää kaikkien ihmisten nähtävillä, vaan ne täytyy salata. Salatut sähköpostit käyttävät niin ikään kryptografiaa, jossa tekstin saa avattua ymmärrettävään muotoon salausavaimella. Kolmas esimerkki ovat lohkoketjut (josta löytyy oma tekstinsä tästä blogista ”Luottamuksen hinta”). Lohkoketjuteknologiaan perustuvat muun muassa kryptovaluutat (virtuaalivaluutat) esim. Bitcoin ja näissä luottamusta rakennetaan kryptografialla.

Miksi tietoturvasta ja tietojen salaamisesta on tehty niin monimutkaista? Ehkä juuri siksi, että näin arkaluontoinen tieto pysyisi paremmin salassa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että näistä(kin) asioista pitäisi puhua avoimemmin ja jakaa tietoa laajemmin. Elements of AI on hyvä esimerkki kaikille avoimesta tekoälykurssista. Yhtä lailla olisi tärkeää järjestää ”kansalaiskurssi”, joka avaa tietojen salaamiseen ja yleisestikin tietoturvaan liittyviä asioita yksinkertaistaen. Ne kuitenkin liittyvät ihan meidän jokaisen arkeen, kun käytämme nettiä ja erilaisia sovelluksia, joissa jaamme meihin liittyvää dataa. Ymmärtääkseni joitain vuosia sitten F-Secure on jonkinlaisen avoimen kurssin pitänytkin yhteistyössä Helsingin Yliopiston kanssa, mutta se ei ehkä vastannut ihan tuollaista yleistä kaikille soveltuvaa ”kansalaiskurssia”.

Tietoturva on ehkä teknologia-alan epäseksikkäin asia. Se on brändätty niin vaikeaksi ja monimutkaiseksi, että edes minä en osaa liittää siihen mitään tyylikästä tai kiinnostusta herättävää näkökulmaa. Tai sitten juuri päinvastoin, sitä ei ole brändätty mitenkään. No nyt joku miettii, että pitääkö kaikki brändätä. Välttämättä ei, mutta väitän, että brändäys ainakin herättää kiinnostusta ja onnistuneen markkinointiviestinnän keinoin on mahdollista kertoa monimutkaisistakin asioista ymmärrettävämmin. Ja sitä minusta tieturvasta pitäisi tehdä. Meillä kaikilla on elämässämme tietoja, joita haluamme suojella ja me otamme koko ajan käyttöön uusia sovelluksia ja teknologioita, joiden tietoturvallisuudesta emme voi olla kovinkaan varmoja. Myös IoT:n (Internet of Things) kautta yhä useampi kotimme laitteista on yhteydessä nettiin. Tietoturva koskettaa meitä päivittäin. Miten me kosketamme sitä?