Testing, testing


Teknologia-ala on täynnä mahdollisuuksia. Jos jotain olen oppinut näiden vuosien aikana, niin sen. Kun aloitin työt ohjelmistorobotiikan parissa, en osannut edes arvata, mihin se minut vie ja mitä kaikkea tulen oppimaan. Ajattelin, että pääsen tehostamaan prosesseja, kehittämään ihmisten arkea ja työtä toimivammaksi ja mielekkäämmäksi. Ja näin on käynytkin. Samalla olen kuitenkin päässyt suorittamaan useita IT-alan koulutuksia ja vahvistanut osaamistani ja ymmärrystäni tämän alan erilaisista toimintatavoista ja mahdollisuuksista.

Viimeisimpänä kokemuksena silmäni avasi ISTQB -perustason testauskurssi. Lyhenteistä ei päästä vieläkään eroon ja tämä kyseinen termi tulee sanoista International Software Testing Qualifications Board. En olisi ikinä ajatellut, että ohjelmistotestaus olisi jotenkin mielenkiintoista ja eipä sitä ole missään kovin seksikkäänä alana markkinoitukaan, silti siinä oli jotakin kiehtovaa. Mediassa ja uutisissa puhutaan jatkuvasti koodareista ja monet mieltävät teknologia-alan osaajat vain uusien sovellusten kehittäjiksi, mutta itseasiassa testauksella on valtavan iso arvo osana ohjelmistojen kehitystä. Jokainen varmasti tunnistaa ne turhautumisen tunteet, kun jokin nettisivu tai applikaatio ei toimi toivotulla tavalla. Huikea esiintyjä ja testausguru Antti Niittyviita puhuukin testauksesta ihmisten mielenterveyden hoitamisena, ja sitähän se tosiaan on. Kun ohjelmistot testataan huolella ja ne toimivat moitteettomasti, ovat käyttäjät tyytyväisiä ja elämä onnellista, näin ehkä hieman mutkia oikoen.

Mitä sitten opin kurssilla? No ensinnäkin sen, että testaustakin on erilaista ja sen tulee olla suunnitelmallista. Voidaan testata puhtaasti suorituskykyä tai kuormitusta, jos esimerkiksi jonkin verkkosivun pitää kestää valtavia massoja samanaikaisia käyttäjiä, kuten vaikka konserttilippujen varaussivut. Testausta voidaan tehdä manuaalisesti tai sitä voidaan automatisoida, jolloin puhutaan testiautomaatiosta tai testausautomaatiosta. Monet näkevät tämän hyvin samanlaisena kuin ohjelmistorobotiikan ja monet työkalut soveltuvatkin molempien automaatioiden kehittämiseen. Selkeä ero niillä kuitenkin on, koska ohjelmistorobotiikassa automatisoidaan liiketoiminnan prosesseja ja pyritään tekemään virheettömiä ja kestäviä robotteja. Testiautomaatiossa puolestaan koitetaan löytää virheitä ja tietyllä tavalla rikkoa toisen kehittämää ohjelmistoa robottien avulla.

Jos mietin taas, minkälaista osaamista erilaisissa IT-alan tehtävissä vaaditaan, niin lähes aina nostetaan esiin ongelmanratkaisutaidot ja tietynlainen innovatiivisuus, mitkä ehdottomasti helpottavat, kun kehitetään ja ohjelmoidaan jotain uutta. Testauksessa minun näkemykseni mukaan pitää puolestaan olla tarkkuutta ja halua löytää virheitä toisten tekeleistä. Uskon, että myös omakohtaiset kokemukset auttavat, kun voi peilata omiin käyttökokemuksiin ja miettiä sitä kautta, miten jonkun ohjelmiston tulisi toimia. Olisikin mielenkiintoista kuulla, painotetaanko tämänlaisia asioita nykyään kouluissa, kun keskustellaan eri aloista ja tulevaisuuden ammateista.

Palaan jälleen monimuotoisuuteen ja siihen, miksi olisi tärkeää saada teknologia-alalle eritaustaisia ihmisiä. Jos ohjelmistot suunnittelee ja testaa samankaltaiset ihmiset, jotka eivät välttämättä edes edusta loppukäyttäjiä, niin kuinka helposti voidaan mennä pieleen toimivuuden ja käytettävyyden kanssa? Olen aiemmin listannut suosikkiverkkokauppojani ja niihin liittyviä kokemuksia toisessa tekstissä (suosikkimerkit ja parhaat nettikaupat). Uskon, että aika moni nettishoppailija voisi tuoda hyvää näkemystä verkkokauppojen kehittämiseen ja testaukseen. Samoin nettipankkeja, matkojenvaraussivuja, valokuvaeditoreita ja erilaisia sosiaalisen median kanavia ja sovelluksia käyttävät hyvin erilaiset ihmiset, ja olen kokenut, että ne eivät aina toimi parhaalla mahdollisella tavalla tai suunnittelijan logiikka on joskus hyvin erilainen kuin esimerkiksi minun.

Teknologioiden kehitys ei ole pysähtymässä - päinvastoin. Näin ollen myös testaajia tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa, ja mahdollisesti enemmän kuin tänä päivänä. Toivon, että tämä ymmärretään myös kouluissa ja keskusteluissa, missä puhutaan nuorten kanssa potentiaalisista työtehtävistä. Tarkkuus, suunnitelmallisuus, hyvät vuorovaikutustaidot, kyky löytää virheitä ja looginen ajattelu ovat monen nuoren vahvuuksia ja näitä ominaisuuksia tarvitaan muuallakin kuin kirjanpidossa ja tilintarkastuksessa. On vain meistä kiinni, että kerrotaanko tämä heille.