Rohkeat muutosjohtajat, teknologia-ala tarvitsee teitä

Mulla on ollut jo parin viikon ajan valmis blogiteksti odottamassa julkaisua. Päätin tuhota sen ja kirjoittaa uuden. Mielestäni teksti oli oivaltava, mutta samalla tunnistin, että moni vetää siitä vääriä tulkintoja ja ajattelee minun tekevän ärsyttävää vastakkainasettelua, mistä tänä päivänä on lupa loukkaantua ja kiskaista isokin herne nokkaan. Haluan kuitenkin edelleen julkaista pohdintani teknologia-alan osaajapulasta, monimuotoisuuden haasteista, joten kokeillaan tässä vähän vähemmän provosoivalla kulmalla.

Kaikki me tiedämme, että IT-alalla vallitsee osaajapula ja toisaalta mahtava kasvupotentiaali. Nyt yritämme ratkaista tätä ongelmaa kouluttamalla alanvaihtajia, houkuttelemalla ulkomailta osaajia ja valmentamalla nuorista tulevaisuuden kykyjä. No mikä tässä on se ongelma? Se, että nämä uudet tekijät väkisinkin muuttavat teknologia-alaa ja kaikki eivät ole siihen valmiita. Tämän vuoksi hidastetaan tiedostaen tai tiedostamatta tätä muutosta. Seuraavassa näistä haasteista tarkemmin.

Ensimmäinen haaste: kysyntä ja tarjonta. Ongelma ei välttämättä ole siinä, etteikö yrityksissä aidosti haluttaisi palkata erilaisista taustoista tulevia ihmisiä ja laajentaa osaamista alanvaihtajilla. Ongelma on siinä, että heille ei ole kysyntää. Ohjelmistokehityksessä tekijät valitaan puhtaasti CV-missikisojen perusteella ja se mikä ratkaisee, on, kuinka pitkä rivi erilaisia ohjelmointikieliä henkilöllä on hallussa. Mitä jos jatkossa tarjouspyynnöissä etsittäisiinkin kokonaisvaltaista tiimiä, joka pystyy ratkaisemaan tunnistetun ongelman, sen sijaan, että haetaan henkilöitä, jolla on + 5v. kokemus Reactista, Pythonista, Javasta, Angularista, pilviratkaisuista ja konttiteknologioista?

Toinen haaste: yleiset asenteet ja lokerointi. IT-ala on hyvin suoraviivainen ja joskus jopa hieman tylynkin oloinen, ainakin kun seuraa eri foorumien ja kanavien kommunikointia. Osa on sitä mieltä, että näin kuulukin olla ja tällä alalla ei pärjää liian tunteelliset ihmiset. Myös vahva naisten tukeminen alalle herättää voimakkaita tunteita. Olen kuullut kommentteja, että koodaustaidoiltaan kokemattomampien (alanvaihtaja)naisten tulo IT-alalle vesittää kokeneiden naispuoleisten koodarien maineen, koska kaikki naiset niputetaan nyt samaan laatikkoon. Näiden lisäksi positiivinen syrjintä on yksi viime aikoina esiin nousseista teemoista. Miksi naisia pitää tukea? Mitä tasa-arvoa tämä nyt on? Rasmus Roiha (Ohjelmisto ja e-business ry:n toimitusjohtaja) on twiitannut aiheesta hyvin osuvasti ”Ohjelmistoalalle tarvitaan lisää naisosaajia. Siksi #mimmitkoodaa ohjelma perustettiin. Tukea, kannustusta, koulutusta ja vertaisverkkoa. Tasa-arvo ei tarkoita kaikille samaa, vaan yhtäläisiä mahdollisuuksia - tukien tukea tarvitsevia.”

Kolmas haaste: puheet ja teot eivät kohtaa. Diversiteetti eli monimuotoisuus on tämän päivän trendi, aivan kuten vastuullisuuskin. Sitä korostamalla on (toistaiseksi) helppo kerätä irtopisteitä ja kohottaa yrityksen imagoa. Ekologisuuden ja kestävän kehityksen puolella puhutaan yritysten viherpesusta, jolla ”ostetaan omaatuntoa” kuluttaa, sama toimii myös monimuotoisuuden kasvattamisessa. On helppo olla mukana markkinointikampanjoissa ja erilaisissa somehaasteissa, mutta loppu viimeksi ne eivät vie alaa juurikaan eteenpäin tai tuo ratkaisuja osaajapulaan, jos niihin ei liity somepöhinän lisäksi konkreettisia tekoja.

Muutos on aina vaikeaa ja tutusta ja turvallisesta luopuminen vie aikansa. Jos on tottunut tekemään töitä samalla porukalla viimeiset 20-vuotta ja nyt tiimiin tulee 20-vuotta nuorempia, eri kieltä puhuvia ja ihan toisella tavalla ajattelevia kollegoita, niin väkisinkin se aiheuttaa hämmennystä, jos ei pelkoakin. Tämä täysin alasta riippumatta. Minusta nyt, jos koskaan kysytään pätevää muutosjohtamista, rohkeita päätöksiä, esimerkkejä ja innostavaa otetta viedä teknologia-alaa eteenpäin ja tarttua näihin haasteisiin. Näen, että meillä on kaikki edellytykset onnistua, kun tehdään yhteistyötä, ei lokeroida ihmisiä ja annetaan monimuotoisille tiimeille ja uusille ajatuksille niiden tarvitsema mahdollisuus viedä teknologia-ala sen seuraavalle tasolle.