Näkymätön kysyntä ja tarjonta

Olen tässä kesän aikana kuunnellut äänikirjana Näkymättömät naiset –kirjaa. Tiivistetysti se kertoo datasta ja sen puutteesta erityisesti sukupuolten välillä. Olen pyrkinyt kuuntelemaan kirjaa objektiivisesti sekä kriittisesti ja mietin jonkin aikaa, että haluanko edes lähteä ottamaan tähän aiheeseen kantaa. Joltain osin kirja provosoi, mutta olen kokenut myös useita ahaa-elämyksiä ja jäänyt pohtimaan oman työni ja teknologian näkökulmasta, mitä voisimme tehdä tänään ja huomenna toisin, paremmin. Siksi halusin kirjoittaa tästä oman näkemykseni.

Kirjassa kerrotaan esimerkkejä eri aloilta ja yleisesti elämästä, miten sukupuolia tai ehkä tarkemmin eri kokoisia ihmisiä kohdellaan edelleen epätasa-arvoisesti, kun monen palvelun tai tuotteen standardikoko/lämpötila/asetukset ja niin edelleen on mitoitettu keskikokoisen miehen mukaan. Lähtökohtaisesti siis yleisesti pienikokoisemmat naiset saavat istua liian viileissä toimistoissa, jonottaa palveluissa/wc-tiloissa ja käyttää ”liian isoja” työkaluja, soittimia tai muita varusteita, joita tehdään vaan yhdessä standardikoossa ja näin pienikokoiset ihmiset ovat jo lähtökohtaisesti riskialttiimpia tapaturmille ja työperäisille sairastumisille. Ja tämä pitkälti siksi, että meillä ei ole ollut käytössä tarvittavaa dataa kuvaamaan näitä eroja.

Kun asiaa pohtii taloustieteen näkökulmasta, ensimmäinen kommentti on: kysynnän ja tarjonnan laki määrittää mitä kannattaa tuottaa. Seuraavaksi nostetaan pöydälle tehokkuus ja kustannukset. Itse uskon myös vahvasti näihin, mutta samalla en voi olla pohtimatta, että eikö kysyntää todella ole vai onko se vain näkymätöntä. Hyvä esimerkki ovat älypuhelimet ja niiden koko. Kuulemma naisille nykypäivän isot älypuhelimet eivät ole haitta, kun kuljettavat niitä kuitenkin käsilaukuissa, vaikka juuri siksihän käytetään käsilaukkuja, kun tavarat eivät mahdu kokonsa vuoksi taskuihin.

Myös esimerkki pianonsoitosta osui ja upposi. Muistan itse miettineeni, että pianon soittaminen on todella vaikeaa ja sattuu käsiin, koska oktaavin väli on liian pitkä ja en saa sitä kunnolla soitettua. Ajattelin kuitenkin, että vika on minussa ja en vain ole tarpeeksi lahjakas. Kuinka moni muu on ajatellut samalla tavalla ja sitten luopunut soittamisesta, koska on vääränkokoinen soittimelle? Mitä jos kaikki tämä näkymätön data olisi kerätty ja sitä kautta huomattu, että kysyntää olisikin erikokoisille pianoille? Tai, että ei ihminen ole vääränkoinen pianolle, vaan piano ihmiselle? Kuinka moni vain sopeutuu, koska näin on aina ollut, eikä tee kysynnästä näkyvää?

Omasta elämästäni tulee myös mieleen toinen esimerkki autoilusta. Olen useaan otteeseen koittanut avata auton takaluukun ”kädettömästi” heilauttaen jalkaa auton alla ja olen onnistunut siinä tasan kerran. Voisi kuvitella, että tämä ”kädettömästi avattava” -ominaisuus on suunniteltu juuri siitä näkökulmasta, että ihmiset joilla on paljon ostoksia (usein naiset) saavat ne näppärästi takakonttiin. Ilmeisesti jalkani on kuitenkin liian lyhyt tai muuten jonkun standardin vastainen ja tämä ominaisuus ei toimi, joten hyvä idea, mutta ei toimi minulle.

Mietin tätä näkymättömyysasiaa myös tekoälyn ja sen kehittämisen kannalta. Tänä päivänä suunnitellaan lukemattomia määriä erilaisia sovelluksia ja tekoälyä hyödyntäviä laitteita ja palveluita, myös dataa on saatavilla ihan eri tavalla kuin aiemmin, otetaanko se huomioon sovellusten suunnittelussa? Onko meillä huomenna ja ylihuomenna edelleen sama tilanne kuin eilenkin, että joku määrittää standardit (kuten pianon koko) ja muut sopeutuvat vai osataanko jo hyödyntää erilaisia näkökulmia ja käyttäjätarpeita toteutuksessa ja osaavatko kuluttajat myös haastaa?

Itse toivon, että jatkossa ei tarvitse enää käydä keskustelua näkymättömästä kysynnästä vaan esimerkiksi teknologioiden tuomat mahdollisuudet ja automaatio helpottaisi standardien muokkaamista monipuolisemmaksi. Lisäksi, jotta tämä näkymätön kysyntä saadaan jatkossa näkyväksi, kirjojen lisäksi se vaatii toimintaa ja aktiivista muutosta havaittuihin epäkohtiin. Vaikka Näkymättömät naiset –kirja on hyvä ja tarpeellinen, niin valitettavasti uskon, jo sen nimen ja feminismin yllä leijailevan valitettavan negatiivisen kaiun perusteella, että kirjan lukijoista reilu enemmistö on naisia, jolloin iso osa väestöstä jää edelleen sokeaksi tämän aiheen suhteen. Toisaalta on myös muistettava, että paljon positiivista kehitystä on jo tapahtunut, tietoa osataan johtaa ja yhä useampi uskaltaa lähteä kehittämään parempia ratkaisuja maailmassa havaittuihin puutteisiin näkymättömänä pysymisen sijaan. Ja tämä on se tapa, jolla saadaan positiivista muutosta aikaan.