Viihdytään verkossa



Kulunut kevät on ollut jokaisella työpaikalla pitkälti etäkokous-teknologioiden ja virtuaalisten tapahtuma-alustojen opettelua, kun kaikki yhteydenpito, palaverit, seminaarit ja tapahtumat on viety verkkoon livetoteutusten sijaan. Nämä kaikki teknologiathan ovat olleet käytössämme jo pidemmän aikaa, mutta silti vasta nyt, pakon edessä, olemme ottaneet ne aidosti osaksi arkeamme. Kirjoitin aiemmin keväällä Knowitin blogiin tekstin etäkoulutuksista ja niiden tuomista opeista. Tässä kirjoituksessa tarkoituksena on paneutua enemmän webinaareihin ja virtuaalisesti toteutettuihin tapahtumiin, joihin olen osallistunut nyt ihan tarkoituksella enemmän kuin ehkä suunnittelin, koska olen halunnut kerätä kokemuksia ja ajatuksia erilaisista tavoista toteuttaa tapahtumia verkossa.

Teknologia on noussut selkeästi yhdeksi merkittäväksi tekijäksi tapahtumien onnistumisen kannalta. Myös harjoittelu, kokemukset ja perehtyminen nousevat tärkeään rooliin, niin kuin toki livetapahtumissakin, mutta ehkä virtuaalitapahtumissa tämä korostuu entisestään, kun yleisö on hajallaan ja tunnelman luomiseen pitää käyttää aivan uudenlaisia keinoja. Olen päässyt osallistumaan hyvin toteutettuihin virtuaalisiin tapahtumiin ja vähän vähemmän onnistuneisiin tai jopa ehkä hieman kiusallisiakin tunteita herättäviin tapahtumiin. Alla kooste havaituista plussista ja miinuksista:

+ valittu teknologia soveltuu tapahtumaan (esitys, videokuva, mikrofonien käyttö jne.)
+ tapahtuma aloitetaan kevyemmin ja mielellään juontajan voimin (voi olla ammattijuontaja tai henkilö, joka juontanut tapahtumia ennenkin)
+ erilaiset kyselyt ja osallistujien reaktioiden keräämiset tapahtuman aikana lisäävät vuorovaikutusta
+ taukoja on tarpeeksi ja ne ovat sopivan mittaisia

- Aikataulussa ei pysytä (koskee ylitystä ja alitusta)
- ei ole varasuunnitelmaa, mitä tehdä, jos jokin asia ei toimi, kuten suunniteltu
- juontajalla/fasilitoijalla ei ole kokemusta tehtävästään ja kokonaisuus ei ole ehjä

Itse en ole virtuaalitapahtumien asiantuntija, mutta kokemusta löytyy muuten tapahtumien järjestämisestä, juontamisesta ja fasilitoinnista ja peilaan nyt omia oppejani näistä näkemiini webinaareihin ja verkkoseminaareihin. Kokemuksesta voin kertoa, että juontajan tehtävä ei ole lainkaan niin kevyt, kuin kuvittelisi, mutta hyvä juontaja saa sen näyttämään juurikin sellaiselta. Minusta juontajan on ehdottoman tärkeää perehtyä jokaisen puhujan aiheeseen ja valmistella etukäteen kysymyksiä, joiden avulla voi johdattaa keskustelua luontevasti eteenpäin, varsinkin jos yleisöstä ei tule kysymyksiä niille varayuissa kohdissa. Virtuaalitapahtumissa lopetus tuntuu kuulijalle vielä enemmän töksähtävältä, jos puheenvuoron jälkeen juontaja vain lopettaa tapahtuman.

Aikataulutus on myös todella tärkeää kokonaisuuden kannalta. On tylsää, jos virtuaalitapahtuman välissä on pidempiä tai lyhyempiä taukoja kuin suunniteltu ja sitten joku esitys saattaakin venyä ja osallistujalle jää olo, että kokonaisuutta ei ole mietitty loppuun asti. Tässä korostuu juurikin varasuunnitelman merkitys, jos aikataulussa ei tahdota pysyä, niin mitä tehdään, että tapahtuma onnistuu kokonaisuutena.

Ammattimaiset virtuaalitoteutukset huomaa siitä, että ne on monesti kuvattu studiossa tai niissä on yhdistävä taustakuva kaikilla puhujilla. Näissä on usein juontaja tai fasilitoija, joka saattaa toteuttaa tapahtuman aikana erilaisia kyselyjä tai seuraa kuulijoiden reaktioita, joilla osallistetaan yleisöä tapahtumaan. Monesti hyvin suunnitellut virtuaalitapahtumat alkavat myös kevyemmin, esimerkiksi musiikin parissa tai juontajan kevyemmällä alustuksella. Tapahtumaan kirjautumisen yhteydessä voi olla myös jokin animoitu aulatila, jossa odotetaan virtuaalisesti ”tapahtumatilaan” pääsyä, mikä vaikuttaa varmasti osallistujan kokemukseen myönteisesti.

Oma toiveeni on, kun virtuaalisia tapahtumia tuotetaan nyt enemmän ja ne ovat tulleet jäädäkseen, että niihin ja niiden valmisteluun suhtaudutaan tarvittavalla vakavuudella, mutta myös luovasti ja innovatiivisesti. Yhtä lailla kuin live-tapahtumissa, ihmiset eivät osallistu uudestaan, jos toteutus on huono, omasta ajankäytöstä ollaan tarkkoja. Myös markkinointiin kannattaa panostaa, koska näitä virtuaalitapahtumia syntyy kuin sieniä sateella, joten jollain pitää erottautua. Laaja tarjonta on toki myös hyvä asia ja kilpailu pakottaa aina miettimään uusia luovempia ratkaisuja. Mielenkiinnolla jäänkin seuraamaan, mihin virtuaalitapahtumatuotanto tästä vielä kehittyy ja haluan toivottaa kaikille tsemppiä uudenlaisten tapahtumien innovoinnissa!