Robotteja ja hallitustyötä


Minulla on työssäni mahdollisuus olla mukana kehittämässä Robot Framework -työkalua. Toimin nimittäin Robot Framework Foundationin hallituksessa Knowitin edustajana ja näen siis varsin läheltä, mitä yhdistyksessä tapahtuu ja mihin suuntaan tätä työkalua kehitetään. Robot Framework on siis nimensä mukaisesti viitekehys, joka tarjoaa rakenteen koodille, kun tehdään testiautomaatiota tai ohjelmistorobotiikkaa (RPA). Se perustuu avainsanoihin, joilla ikään kuin käskytetään järjestelmiä käyttäviä robotteja tekemään tietynlaisia toimintoja. Tästä löytyy myös aikaisempia blogikirjoituksia blogistani, mm. Robotiikkaa sviitissä.


Nyt haluaisin pureutua enemmänkin yhdistyksen toimintaan ja myös havaintoihini roolistani hallituksessa. Kuten olen aiemmin kirjoittanut, teknologia-alalle ei ole ollut kovin helppoa tulla ilman alan koulutusta tai aiempaa osaamista. Samaa pätee myös tähän hallitusvirkaan. Haluan siis tällä kirjoituksella avata kokemuksiani ja jakaa tietyllä tavalla sitä tuskaa, mitä tiedän monen muunkin kaltaiseni kokevan. Tämä ala on vaikea, mutta niin opettavainen, kun jaksaa kärsivällisesti ottaa vastaan uusia oppeja.

Miksi minusta on sitten ollut vaikeaa olla mukana Robot Framework Foundationin hallituksessa? No siksi, että olen edelleen se ”outolintu”, joka katsoo asioita toisesta kulmasta kuin muut. Muut hallituksen jäsenet (lukuun ottamatta rahastonhoitajaa) tekevät päivittäin työtä tämän teknologian parissa, tuntevat sen taustaa ja kehitystä ja miettivät asioita nimenomaan teknisestä näkökulmasta. Tähän kohtaan tarkennus: minut on kyllä otettu oikein hyvin hallituksessa vastaan ja minulta odotetaankin näkemyksiä eri suunnasta, mutta pakko myöntää, että se voi olla todella kuluttavaa. Joudun monesti pinnistelemään, että pysyn mukana teknisissä keskusteluissa ja saan kiinni muiden ajatuksista. Tämä ehkä siis tietyllä lailla kiteyttää sen, minkälaista on olla teknologia-alalla noin yleisestikin. Halutaan diversiteettiä ja erilaisia näkökulmia, mutta jos niitä saa yksin puskea eteenpäin, voi se olla todella raskasta.

No miksi haluan kuitenkin olla mukana tässä hallituksessa? Kaikkihan elämässä lähtee aina tavoitteista. Tällä hetkellä tavoitteemme yhdistyksessä on tehdä tästä teknologiasta kansainvälisempi ja laajemmin tunnettu vaihtoehto kaupallisille RPA tai testiautomaatio -ratkaisuille. Minä puolestani haluaisin tuoda tämän teknologian laajemman yleisön tietoisuuteen ja tehdä siitä kaikin puolin helpommin lähestyttävän, koska tätä kautta voidaan saavuttaa aivan uutta yleisöä ja myös tekijöitä alalle. Näen, että meillä on paljon voitettavaa, niin teknisten asiantuntijoiden keskuudessa kuin ihan uusien käyttäjien löytämisessä. Haluan myös haastaa itseäni ja kasvattaa teknistä ymmärrystäni ja oppia, miten kehittää omaa viestintääni.

Viestintä onkin yksi niistä isoista haasteista, mihin olen tällä alalla törmännyt. Tekniset asiantuntijat pitävät avoimen lähdekoodin ratkaisuista ja siitä, että heillä on vapaat kädet tehdä ja kehittää, eikä tarvitse kuunnella kaupallista markkinointihölynpölyä. He myös mielellään ottavat vastaan viestintää muilta teknisiltä ihmisiltä ihan puhtaan koodin ja demojen muodossa. Samaan aikaan on kuitenkin valtavasti ihmisiä, joita kiinnostaa teknologiat ja erilaiset ratkaisut, millä voisivat itsekin koittaa rakentaa koodia ja kokeilla, että soveltuisivatko tälle alalle (kuten vaikka minä). Heidät puolestaan tavoitetaan hieman erilaisella viestinnällä. Enhän itse muutama vuosi sitten edes tiennyt, mitä tarkoittaa avoin lähdekoodi, miten olisin voinut eksyä jonkun teknologiaa kehittävän yhdistyksen nettisivuille, puhumattakaan Slack-yhteisöstä, jos en ollut edes tietoinen, että mitä kirjoittaa hakusanaksi Googlen hakukenttään?

Robot Frameworkin tietoisuuden ja tunnettuuden kasvattamiseksi olemme järjestäneet nyt parina vuotena RoboCon –tapahtuman Helsingissä. Olin itse tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana tapahtumassa ja myös järjestelytiimissä. Tapahtuma oli menestys ja saimme lähemmäs 350 henkeä Bio Rexiin kuulemaan kiinnostavia puheenvuoroja Robot Frameworkin hyödyntämisestä erilaisissa projekteissa. Mutta. Kaikki olivat myös jo jollain tasolla tietoisia Robot Frameworkista ja hakivat tapahtumasta uusia ideoita omaan työhönsä. Edelleen on siis töitä tehtävänä, että tapahtumaan saadaan myös niitä, joille työkalu on ennestään tuntematon. Tämä tapahtuma oli itselle todella opettavainen, koska kohderyhmä oli niin tekninen, että välillä sain todella käyttää mielikuvitustani, että pääsin samalle aaltopituudelle joidenkin teemojen ja puhujien kanssa.

Kaiken kaikkiaan teknologia-alalla voi siis oppia vaikka mitä ja päästä todella erilaisiin hankkeisiin ja projekteihin mukaan, kun on utelias. Itse olen edelleen omimmillani, kun saan kertoa omin sanoin kokemuksistani ja madaltaa kynnystä hypätä tälle alalle. Viestinnän eteen pitää kuitenkin tehdä vielä todella paljon töitä isossa kuvassa, koska tekniset ihmiset kommunikoivat asioista aivan eri foorumeissa ja liian suljetusti, kuin mitä pitäisi, jotta alalle saadaan houkuteltua lisää osaajia. Onneksi koko ajan mennään mielestäni oikeaan suuntaan ja itse pyrin ainakin omissa kanavissani pitämään tarpeeksi meteliä ja tuomaan tekniseen keskusteluun myös niitä ajatuksia sen kuuluisan laatikon ulkopuolelta.