SHIFT – bisnestä ja festareita


Osallistuin elokuun lopussa toista kertaa SHIFT Business Festivaliin Turussa. Tänä vuonna, kuten viimevuonnakin olin mukana vain päivän (kahdesta päivästä) ja se oli virhe. Tapahtuma on aivan loistava konsepti ja kyllä harmitti lähteä kesken kaiken kotiin. Luonnollisesti tapahtuman kuin tapahtuman tekee ihmiset. Shift on lähtöisin Turun seudun nuorkauppakamarien yhteisprojektista ja siksi siellä tapaa aina valtavasti tuttuja, mikä tietysti lisää viihtyvyyttä. Myös sisällöllisesti kattaus on ollut itselle joka vuosi erittäin kiinnostava, koska tapahtumassa on ollut mukana useita puheenvuoroja tekoälystä, automaatiosta ja ylipäätään uusista teknologioista.

Tänä vuonna osallistuin heti aamusta Futuricen järjestämään koneoppimisen työpajaan. Vaikka aikaa työapajalle oli vain vajaa pari tuntia ja kaikkia harjoituksia ei ehditty tekemään, oli kokemus antoisa. Meidät oli jaettu ryhmiin ja jokaisella ryhmällä oli pöydällä lakana, johon oli piirretty risteilyaluksen sisältö. Meidän tuli valita kohderyhmä, kenelle lähdemme risteilyä ja sen sisältöä suunnittelemaan. Kohderyhmät olivat kuvattuina valmiiksi pelikortteihin. Kun kohde oli valittuna ja tiedostimme, mitä heidän risteilykokemuksensa pitää sisällään, valitsimme yhden osa-alueen, jota lähdimme kehittämään ja parantamaan koneoppimista hyödyntäen. Tämä oli varsin silmiä avaavaa sekä konkreettista ja soveltui ihan jokaiselle, huolimatta omasta taustasta tai osaamistasosta.

Itselle parasta työpajassa oli oma ryhmäni, jossa jokainen edusti eri alaa, eri ikää, eri koulutustaustaa, itse olin ainoa nainen ryhmässä ja mukana oli muitakin kuin suomalaisia. Tiivistettynä ryhmämme oli varsin monimuotoinen. Ja me saimme todella hyvää keskustelua aikaiseksi ja toimme erilaisia näkökulmia pöydälle. Yhden jäsenen näkökulma oli esimerkiksi se, miten voimme tehostaa kohderyhmämme ajankäyttöä risteilyllä ja tehdä matkasta näin sujuvampi. Itse taas toin esiin aivan päinvastaisen näkökulman: risteilyillä on yleisesti ottaen tylsää, eikä mitään tekemistä, eli jos taxfree-ostoksia ja ruokailua tehostetaan entisestään, tulee risteilystä vieläkin tylsempi, kun vain odottaa pääsyä maihin. Tämä oli muulle ryhmälle aivan uusi näkökulma ja todella konkretisoi sen, että kaikkia näkökulmia ei tule mietittyä, jos tiimi on hyvin homogeeninen.

Shiftissä oli tekoälyn lisäksi tänä vuonna vahvasti mukana myös kiertotalouteen liittyviä puheenvuoroja ja pääsin itsekin lavalle, kun Turun nuorkauppakamari järjesti Jaycee Meetupin yhtenä sivutapahtumana, ja osallisuin paneeliin, jonka teema oli ”How to become a change maker in circular economy?”. Aihe on erittäin kiinnostava, mutta antoi myös haastetta. Jouduin todella pohtimaan oman työni ja teknologioiden kautta, miten voimme vaikuttaa kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen. Automaatiolla voidaan vapauttaa paljon resursseja ja tuoda esimerkiksi uusia mahdollisuuksia kierrätykseen. Näen, myös, että kaikki data ja sen johtaminen voivat tarjota jätteiden lajitteluun, tunnistamiseen ja uudelleen käytettävyyteen uudenlaisia bisnesmalleja. Mutta kuten sanottu, aihe on laaja ja vaatii vielä pohdiskelua ja työstöä, mitä kaikkea voimme kiertotalouden saralla oikeasti tehdä. Mutta jos en tähänkään paneelikeskustelukutsuun olisi sanonut ”kyllä” paljon olisi jäänyt kokematta ja oppimatta.

Mainitsin alussa, että Shiftissä parhaita juttuja ovat ihmiset. Tämä lisäksi vaikutuksen tekivät jälleen tapahtumapuitteet ja tunnelma. Fiilis todella oli kuin festareilla, aurinko paistoi ja lämmintä oli ainkain 25 astetta. Tapahtumapaikka oli Ruissalon telakka, joten myös meri oli vahvasti läsnä. Illan tullen verkostoituminen jatkui ja tunnelma muuttui bisneksestä enemmän juhlatunnelmaan. Ständeillä tehtiin glitter-meikkejä, tarjoilut olivat erinomaisia ja musiikki soi. Tämä on minusta se tapa, miten tapahtumia tuleekin järjestää. Pönötysseminaarit tylsissä messuhalleissa ilman aitoa kohtaamista ja vuorovaikutusta on jo täysin nähty. Shift osoitti jälleen, että bisneksen voi yhdistää festareihin, asioita voidaan tehdä rennolla otteella, ja mikä parasta, tässä tapahtumassa todella on teknologiaa ja tyyliä.