Kestävästi kotimaista


Kirjoitin ihan ensimmäisissä teksteissäni omista tyylivalinnoistani ja totesin, että ostaisin mieluusti enemmän kierrätysmateriaaleista tehtyjä vaatteita, jos niiden valikoima vastaisi enemmän tyyliäni ja mieltymyksiäni. Olen ollut vuosia samaa mieltä myös kotimaisista vaatemerkeistä. Minusta suomalaista tyylimaailmaa ovat sävyttäneet aina vahvat kuosit, kirkkaat värit ja ehkä tietyllä tapaa aika muodottomat vaatteet, sellaiset, mitkä ovat mukavia ja sopivat jokaiselle vartalolle. Itse taas tykkään pehmeämmistä sävyistä ja hyvin istuvista vaatteista.

Olenkin aina ollut enemmän skandinaavisen tyylin ystävä ja monet tanskalaiset ja ruotsalaiset merkit ovat löytäneet tiensä vaatekaappiini paljon suuremmalla todennäköisyydellä kuin suomalaisten suunnittelijoiden vaatteet. Nyt voin kuitenkin vihdoin ilokseni todeta, että Suomestakin alkaa löytyä aivan uudenlaisia brändejä ja todella raikkaita ja upeita vaatteita sekä asusteita. Hintalappu näissä kotimaisissa luomuksissa on vielä monesti sen verran korkea, että ihan kuukausittain ei näitä tuotteita tule ostettua, mutta toisaalta, kun kyseessä eivät ole sesonkituotteet, vaan pidempiaikaiset klassikot, tietää, että näitä on myös pidemmän aikaa saatavilla.

Seuraavaksi minun tämän hetken suosikit kotimaisesta tyylistä.

Hálo from North – ehdoton suosikki
Halón vaatteet ovat todella kauniista kankaista tehtyjä, tyylikkäitä ja myös melkoisia katseenvangitsijoita. Mekoissa löytyy tyttömäisiä sekä naisellisia piirteitä ja samalla ne ovat todella mukavia päällä. Olen aivan totaalisen ihastunut Hálon röyhelöpuseroihin ja -mekkoihin. Ainoa miinus tulee mitoituksesta, joka on todella pientä ja vähän enemmän muotoja omaavalle voi olla vaikeaa löytää kokoja.



Tästä merkistä tuli viime talvena suosikkiasustemerkkini, kun löysin heidän hurmaavat hattunsa. Ja mikä parasta, palvelu on ensiluokkaista. Etsin beigen sävyistä pörröhattua lämmittämän pakkasilla, mutta kaupoista oli kaikki yksilöt myyty loppuun. Lähestyin heitä instagramin kautta ja sieltä sain nopeasti vastauksen, että yksi kappale löytyisi vielä ja lupasivat laittaa postiin. Maksun hoidin verkkopankissa. Aivan ensiluokkaista palvelua!


Kolmas merkki, joka myös noussut suosikkeihini, on Lovia ja etenkin heidän upeat korut. Lahjoin itseäni joulunaikaan ihanilla Pihka -korvakoruilla ja seuraavana on ehdottomasti listalla Havu -korvakorut, joista tullut juuri vähän lyhyempi versio myös myyntiin. Nämä pääsevät jatkossa käyttöön nuorkauppakamarin gaaloissa punaisen iltapuvun seuraksi. Loviassa viehättää kauniin muotoilun lisäksi myös se, että kaikki tuotteet valmistetaan ylijäämämateriaaleista, mitä on jäänyt muiden tuotteiden valmistuksesta. 


Vaikka tilaan edelleen paljon vaatteita netistä ja tykkään nettikauppojen helppoudesta, olen kuitenkin yhä enemmän ja enemmän alkanut ajatella vaatteiden kestävyyttä. Pyrin ostamaan hyvistä materiaaleista tehtyjä vaatteita ja myös ajattomia klassikoita, jotka säilyvät vaatekaapissa pitkään. Edelleen seuraan myös kierrätysmateriaaleista valmistettavien tuotteiden laajentumista markkinoille ja toivon, että yhä useammat brändit huomioivat jatkossa kestävän kehityksen tavoitteet tuotteissaan.

Tyylistäni en tingi, mutta tyylikäs voi olla myös kestävää.