Teko(h)älyä


Kirjoitin viimeksi, että tänä päivänä kuka tahansa voi olla asiantuntija ja puhua julkisesti haluamistaan teemoista. Ja käytännössä katsojat ja kuulijat sitten päättävät, että jatkoon vai ei. Tämän huomaa varsinkin somessa, missä ihmiset, joilla ei ole koulutusta esimerkiksi ravintola-alalta tai kokkikoulusta, pitävät ruokablogeja ja jakavat reseptejä. Samoin itseoppineet ”kauneusasiantuntijat”, jotka jakavat kauneudenhoito- ja meikkirutiineitaan ovat saaneet valtavasti suosiota. Uskon, että tämä johtuu siitä, että he ovat helposti samaistuttavia ja kertovat asioita omista näkökulmistaan ”mikä toimii minulle” –asenteella. Nykyäänhän kuka tahansa voi myös oppia lähes mitä tahansa, ja ihmisiä kiinnostaa toisten oppimiskokemukset ja näkökulmat enemmän, kuin ehkä hieman kuivakat teoriakirjat. Tositarinat ja oikea elämä puhuttavat. Toki sitten, kun mennään lääketieteeseen, fysiikkaan tai kemiaan, on sanomattakin selvää, että ihmisten, jotka kehittävät uusia lääkkeitä tai rakentavat lentokoneita, pitää ihan oikeasti olla alansa huippuasiantuntijoita. Mutta he ovat sitten luku erikseen.

Tekoälystä hälistään ihan valtavasti. Tämä ei ole kenellekään uutinen. Minusta on mahtavaa, että tekoälystä on myös kirjoitettu useita erilaisia oppaita, tehty verkkokursseja ja listoja ”10 asiaa, mitä sinun tulisi ymmärtää tekoälystä” –hengessä. Nämä kun ovat monille helpommin lähestyttävämpiä, kuin tiiliskiven painoiset kirjat, joissa puhutaan vain neuroverkoista. Elements of AI –kurssi, joka on ollut valtavan suosittu, on näistä hyvä esimerkki. Yleistietoa ja peruskäsitteitä siis jaetaan melko laajasti, mutta näitäkin juttuja pitää osata etsiä ja hakea. Algortimit eivät ole vielä niin kehittyneitä, että minun someeni tulisi vastaan juttuja esimerkiksi koneoppimisratkaisuista.

Minusta on todella hienoa, että kuka tahansa voi siis kirjoittaa ja puhua tekoälystä, koska sitähän tällä blogillanikin yritän saada aikaan, että teknologia kuuluu kaikille ja sen pitäisi olla osa arkisia keskusteluja. Seuraavaksi lukusuositus, jos tämä aihealue kiinnostaa. Antti Merilehdon kirja ”Tekoäly, matkaopas johtajalle” on loistava opus, jossa kerrotaan perusasioita, mitä tekoälystä tulisi ymmärtää. Antti myös itse sanoo, että tämä kirja ei ole totuus tekoälystä, vaan se on hänen näkemyksensä siitä. Hän on kirjoittanut yksiin kansiin ne opit, mitä hän on saanut ja nähnyt liittyen tekoälyyn. Antin kirjassa on myös paljon esimerkkejä maailmalta, missä koneoppimista ja tekoälyä ollaan hyödynnetty, mikä varmasti avaa monille silmiä. Silti toivoisin, että myös Suomessa näkisimme ja kuulisimme enemmän konkreettisia esityksiä tekoälyn hyödyntämisestä. Tuntuu myös, että paljon käytetään rahaa erilaisiin selvityksiin ja tulevaisuusstrategioihin, mutta sitten ne teot puuttuvat. Eikö voitaisi vaan ruveta tekemään puhumisen sijaan?

Olen kirjoittanut aiemminkin tekoälystä tekstissä ”Helle haittaa koodaamista, osa 3” ja ”Teknisesti tyylikäs”, ja kun luin nuo tekstit, jotka olen kirjoittanut viime kesänä, tuntuu, että sen jälkeen mikään ei ole juurikaan muuttunut. Näen edelleen enemmän tekohälyä kuin tekoälyä ympärilläni. Mietin, että mistä se oikein johtuu. Suomessa on valtavasti teknisesti lahjakkaita ihmisiä, jotka pystyvät näitä ratkaisuja kehittämään, mutta onko ongelma jälleen markkinoinnissa, että näitä ei osata tuoda esiin? Vai siinä, että yritykset eivät osaa tilata näitä ratkaisuja tai eivät edes tiedä, missä niitä hyödyntää? Tekoälyä kun voitaisiin hyödyntää yksinkertaisemmissakin jutuissa, kuin syöpätutkimuksissa tai itseohjautuvissa autoissa. Toisaalta mietin, että pitäisikö tekoälystä ja robotiikasta puhua muuallakin kuin teknisissä julkaisuissa ja seminaareissa, jotka keskittyvät jo valmiiksi näiden teemojen ympärille? Tekoälyn ja robotiikan on tarkoitus olla osa meidän arkea ja helpottaa jokaisen elämää, joten voitaisiinko siirtyä hälystä älyyn ja myös puhua näistä monipuolisemmin? Ehkä silloin algoritmit tarjoisivat minunkin someeni näitä teknologiaan liittyviä juttuja meikkioppaiden sijaan.

Tällaisilla ajatuksilla tällä kertaa.