From engineers with love


Tässä viime aikoina on tullut vastaan monenlaisia tilanteita, missä olen jälleen pohtinut, että miksi teknologia ja tyyli eivät kohtaa. Johtuuko se siitä, että tuotteiden ja palveluiden suunnittelijat eivät tiedosta, että on kohderyhmiä, jotka ostavat ja käyttävät teknologiaa, mutta kaipaavat siihen tyyliä vai onko tämä kohderyhmä niin pieni (mitä en usko), että heihin ei kannata panostaa? Kerron kaksi esimerkkiä omasta elämästäni, missä nämä asiat ovat tulleet viime aikoina vastaan.

Toivoin synttärilahjaksi kuulokkeita, joilla voisin kuunnella musiikkia, äänikirjoja ja podcasteja lenkillä tai salilla. Koska arvostan tyylikkyyttä myös urheilupukeutumisessa, halusin tyylikkäät kuulokkeet, mielellään väritykseltään vaaleat, missään nimessä ei ainakaan mustia. No, sainkin sellaiset syntymäpäivälahjaksi ja kuulokkeet ovat olleet kovassa käytössä, paitsi viime viikkoina, koska ne eivät kestä pakkasta! Mitä ihmettä? Nehän ovat käyttöesine ja Suomessa nyt sattuu talvisin olemaan pakkasta. En harrasta Applen tuotteita (se on toinen tarina), mutta ymmärrykseni mukaan myöskään iPhonet eivät kestä pakkasta. Miten ihmeessä tänä päivänä pitää valita joko toimiva teknologia tai tyyli? Miksei voi saada molempia? Ja kuinka vaikeaa on kehittää tyylikkäitä tuotteita, jotka toimivat pakkasessa?


Toinen esimerkkini koskee power bank –varavirtalähdettä, jota toivoin joululahjaksi. No sellaisenkin sain (kummasti tämä oli helpompi toteuttaa kuin lahjatoiveeni Louis Vuittonille), mutta huomattavasti isomman yksilön, kuin olin toivonut. Oma toiveeni oli siro ja tyylikäs, huulipunan kokoinen power bank, joka mahtuu myös pieneen käsilaukkuun, koska yleensä se akku loppuu illanvietoissa ja juhlissa (milloin tätä kapistusta myös tarvitaan). No, lahjanantaja oli pyytänyt suositukset insinöörikaveriltaan, joka oli sanonut, että mitään alle 10.000 mAh ei kannata ostaa, koska ne eivät kestä mitään. Nyt minulla on lähes tiiliskiven kokoinen power bank, joka ei mahdu käsilaukkuun, mutta jossa on kyllä potkua. Voitte arvata, onko tämä kapistus mukana, kun akku loppuu juhlissa…

Uskon siis päivä päivältä enemmän, että teknologiabisnes tarvitsee lisää naisia vaikuttamaan ja ohjaamaan suunnittelua ja tuotteiden käytettävyyttä nimenomaan naisten käytön näkökulmasta. Paljon on hyvääkin kehitystä tapahtunut ja nykyään onnistun jopa löytämään tyylikkäitä laukkuja, jotka ovat niin tilavia, että niihin mahtuu läppäri. Vielä muutama vuosi sitten valikoimissa oli vain karmaisevia reppuja ja tietokonesalkkuja. Onhan ihan selvää, että suunnittelijat ja insinöörit miettivät kehitystä omasta vinkkelistään, niinhän minäkin teen, joten mitä monimuotoisempi on teknologiabisneksessä vaikuttavien ihmisten osaaminen ja tausta, sitä kattavammin voidaan ratkaista erilaisia toiminnallisuuksia, tuottaa parempaa palvelua ja laadukasta teknologiaa ilman, että tyylistä pitää tinkiä tai päinvastoin.