Porsche, järki vai tunteet?


Ostin itselleni uuden auton tai siis autohan on vanha, mutta itselleni uusi. Koska auton valinta on minulle tyylikysymys siinä missä vaatteiden, laukkujen ja yleisesti elämäntyylin valinta, niin ajattelin, että se ansaitsee myös oman blogitekstin. Ja liittyyhän auto vahvasti myös teknologiaan, ei ehkä ihan sillä samalla kulmalla kuin muut tässä blogissa mainitut teknologiset asiat, mutta kuitenkin.

Peruutetaan ensin pari askelta taaksepäin ja katsotaan, mistä kaikki alkoi. Minulla oli ollut pienoinen autokuume jo jonkin aikaa. Viimeiset vuodet ajoin Minillä ja tykkäsin siitä valtavasti, Minissä on persoonallisuutta ja se on autona todella kiva ajaa, sopi tyyliini. Haluan siis autoltani muutakin kuin, että se vie paikasta A paikkaan B. Keskustassa asuvana tykkään myös pienistä autoista, joten vaihtoehtona ei nyt ollut mikään farmariauto. Olen aina pitänyt urheiluautoista ja rupesin miettimään, että mikä minua oikeastaan estää ostamasta urheiluautoa? Ajan lähtökohtaisesti yksin tai kaksin, en roudaa valtavia määriä tavaraa, pidän vauhdista ja no, luonnollisesti tyylistä. Jos elämäntilanne muuttuu, niin ainahan sen auton voi vaihtaa toisenlaiseen, ei tässä mikään elämän mittainen suhde ollut alkamassa. Kävin siis jonkin verran tällaista järki vai tunteet –keskustelua itseni kanssa.

Kuten olen aiemmin kirjoittanut, kaupoissa kiertely ei ole suosikkihommaani, siksi suosin nettikauppoja. No, auton kanssa tilanne on se, että ilman koeajoa ostopäätös voi olla aika hasardi. Ajatus autokaupoissa kiertelystä ahdisti, jotenkin se ei ole miellyttävää, varsinkin kun en tiennyt ihan tarkkaan, mitä olen etsimässä. Myös autokauppojen nettisivut ovat kammottavia, pitäisi tietää hirveästi erilaisia teknisiä ominaisuuksia, minkä mukaan voi rajata hakutuloksia. Minua kiinnosti auton design, väri ja vauhti. Mutta ei näille ole mitään filtereitä! Lopulta totesin, että pakko vain jalkautua ja käydä liikkeissä. Seuraava yllätys oli, että autokaupat ovat auki yleensä klo 9-17, kenellä on aikaa käydä keskellä päivää autokaupoissa? Yllätykset eivät loppuneet myöskään tähän; seuraava ihmetyksen aihe oli autokauppojen palvelu. Koeajon sai varattua suhteellisen vaivattomasti sähköpostilla, mutta jos kyseinen auto ei miellyttänyt, niin sain vain vastauksen ”no kattele sieltä netistä, mitä tulee myyntiin, tuskin näitä vastaavia kuitenkaan”. Käykö autokauppa niin hyvin, että myyjillä ei ole tarvetta myydä?

Olin jo melkein luovuttamassa tämän hankinnan suhteen, kunnes lopulta löysin Sports Car Centeristä henkilön, joka etsi minulle hakuehdoillani autoja ja ehdotti sopivia yksilöitä sähköpostilla, vihdoinkin myyjä, joka palvelee asiakasta! Muutaman kuukauden keskustelun jälkeen löytyi tämä kaunotar, jonka lopulta myös ostin. Porsche 911 täyttää juurikin esittämäni toiveet, mutta sopivan värin ja sisuksen löytyminen ei ollut itsestäänselvyys, eikä varsinkaan se, että se sopii budjettiin. Tämmöinen helmi kuitenkin löytyi ja jestas, mitkä kyydit! En ole ikinä nauttinut autolla ajamisesta näin paljon. Ja ei ne yllätyksetkään vielä loppuneet. Olen ollut todella hämmentynyt kaikista onnitteluista ja kommenteista, joita olen saanut. Instagramissa Porsche kerää selvästi enemmän tykkäyksiä kuin muut julkaisut, puolitutut ja tutut ovat onnitelleet ja kehuneet loistavaa valintaa. Toki olen saanut myös vähän epäileviä kommentteja tyyliin ”mahtuuko sinne edes golfbägi kyytiin”, ”eikö tuollaisia autoja osta vain ne, jotka ovat kiinnostuneet sen moottoritilavuudesta ja teknisistä luvuista”. Taas näitä stereotypioita, mutta kuten tiedätte, nehän on tehty rikottaviksi ja minä tykkään rikkoa niitä. Uskon myös, että unelmat on tehty toteutettaviksi, siksi päätin, että voin ostaa urheiluauton nyt ja yhtään en ole katunut. Yhtä kaikki, Porschen hankinta on kiinnostanut ja herättänyt keskustelua.

Kaikkiaan ostoprosessi ei ollut siis mikään täysin sujuva ja odotankin mielenkiinnolla, milloin digitalisaatio tulee oikeasti autokauppoihin ja koeajovarauksia voi tehdä suoraan kalenteriin, voit etsiä autoja muillakin filterillä kuin ovien lukumäärä ja ajetut kilometrit. Varmasti perheautojen ostaminen on jatkossakin yleisintä ja silloin kriteereinä ovat ehkä tilavuus ja turvallisuus, mutta uskon myös, että kaltaisteni ostajien joukko kasvaa koko ajan ja vaatimukset ja palvelutason odotukset ovat korkeammat kuin ennen. Mielenkiinnolla odotan, minkälainen auton ostokokemus on seuraavalla kerralla, mutta siihen asti nautin näistä parhaista vauhdeista, jotka yönsininen Porsche 911:ni tarjoaa.