Mimmit koodaa & avoimia rajapintoja


Syksy on ollut täynnä huikeita kohtaamisia ja tapahtumia on ollut niin paljon, että hyvä, että kyydissä pysyy. Piti oikein ottamalla ottaa aikaa myös tällä blogille, että saa kirjattua ylös, mitä kaikkea on tapahtunut. Valitettavasti omat koodausharjoitukset ovat edelleenkin jäissä, koska töissä niin paljon uusia robottihankkeita ja myös omia kehitysprojekteja, että aikaa ja energiaa ei tällä hetkellä riitä opiskeluun.

Syksyn varmasti kiinnostavin projekti on Mimmit koodaa, jossa työnantajani Knowit Oy on mukana. Järjestämme kaksi workshopia marraskuussa, jossa opetetaan mimmeille Robot Frameworkin perusteita ja avoimen lähdekoodin ohjelmistorobotiikkaa. Tähän liittyen olimme 2.10.2018 mukana Vanhalla ylioppilastalolla syksyn koulutusten lanseeraustilaisuudessa, jossa pääsin puhumaan yli 1500:lle kuulijalle meidän yrityksestä ja workshopeista. Oli todella huima kokemus ja jälleen myhäilin tyytyväisenä nuorkauppakamaritaustalleni ja sen tuomalle itsevarmuudelle. Puheenvuoro meni tosi hyvin ja nyt tiedän, että olen valmis puhumaan isoillekin yleisöille.

Mimmit koodaa –projekti tuntuu tosi hyvältä ja olen innoissani siitä, että tehdään isosti muutosta tällä alalla ja toivottavasti yhä useammat naiset uskaltavat lähteä mukaan kehittämään teknologioita, koska tottahan se on, että naiset käyttävät teknologiaa yhtä paljon kuin miehetkin, mutta teknologioiden kehittäjät ovat edelleen valtaosin miehiä. Monissa asioissa käyttäjäkokemus voisi olla paljon parempi, jos suunnittelijana olisi samantyylinen ihminen kuin käyttäjänäkin.

Samalla kuitenkin, kun olen tästä innoissani, huomaan tuntevani myös hieman ristiriitaisia tunteita. Esimerkiksi tuolla lanseeraustilaisuudessa kuultiin niin huimia tarinoita mimmeiltä, jotka ovat opetelleet täysin itsenäisesti koodaamaan, että oma tarinani tuntuu melko mitättömältä. Vaikka olen entisenä pankkilaisena teknologia-alalla ja päässyt johtamaan ohjelmistorobotiikan liiketoimintaa, niin en edelleenkään osaa koodata. Tiedostan, että ei pitäisi ajatella näin, koska kaikenlaista osaamista tarvitaan ja jokainen esimerkki on tärkeä, lisäksi sellaisille ihmisille on kova kysyntä, jotka osaavat toimia tulkkeina IT-ihmisten ja bisnesihmisten välissä. Kaikkien ei tarvitse olla huippukoodareita.

Muita ristiriitaisia fiiliksiä minussa ovat aiheuttaneet ne naiset, jotka ovat kouluttautuneet IT-alalle ja koodanneet jo pitkään, että miksi he eivät ole tehneet alan homogeenisyydelle mitään. Ovatko he vain niin tottuneita asenteeseen ”tämä nyt vain on tämmöinen miesvaltainen ala”, etteivät ole edes ajatelleet, että voisi houkutella enemmän naisia alalle, vai ovatko he nauttineet asemastaan ”erityisinä”, etteivät ole halunneet muita naisia alalle. En tiedä, mitä syitä on taustalla, tämä vain omaa pohdintaani. Mutta ihan yleisestikin, kyllähän naiset saavat tukea toisia naisia ja auttaa heitä eteenpäin, niinhän miehetkin ovat tehneet keskenään kautta aikojen. Loppujen lopuksi on sitten omasta asenteesta ja osaamisesta kiinni, että kuinka pitkälle pääsee.

Ohjelmistoyrittäjät ry:n Milja Köpsi kiteytti hienosti mimmit koodaa -lanseeraustilaisuuden päätöspuheenvuorossaan tämän ihmeellisen tilanteen: ”miksi me ollaan vuosia puhuttu osaajapulasta IT-alalla, mutta kenellekään ei tullut mieleen, että on valtava joukko naisia, joita ala kiinnostaa, mutta heille ei tarjota mitään koulutusmahdollisuuksia tai tukea IT-alalle siirtymiseen”. Vielä on myös siis aika paljon asenteissa parannettavaa. Itselle ainakin tuli välittömästi sellainen tunne, kun kamppailin oman ATK-sanakirjani kanssa, että haluan auttaa muitakin oppimaan teknologiasta ja nimenomaan madaltaa sitä kynnystä vaihtaa alaa tai edes opetella teknologiapuolta. Siitähän tämä blogikin syntyi.

Mainitsin alussa, että syksyyn on mahtunut paljon kohtaamisia. Koodaavien mimmien lisäksi tapasin syyskuussa APItalistin eli Jarkko Moilasen, jonka kanssa olisi voinut jatkaa keskustelua vaikka kuinka pitkään. Jarkon kehityskohteet ovat enemmän julkishallinnon puolella ja hän puhuu siellä avoimien rajapintojen, alustalouden ja avoimen lähdekoodin puolesta kaikessa kehityksessä. Avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmistorobotiikka, jota opetamme mimmit koodaa –workshopeissa osuu siis juuri samaan aihepiiriin. Sain Jarkolta hänen ja muutaman muun kollegansa kirjoittaman kirjan ”API-TALOUS 101”, joka sai silmäni loistamaan. Kirjassa on avattu alustatalouden ja ohjelmointirajapintojen mahdollisuuksia selkeällä suomenkielellä ja mikä parasta, kirjan lopussa on sanakirja IT-alan termeistä. Kaikkien teknologioista kiinnostuneiden ihmisten pitäisi hankkia tuo kirja!

Minun syksyni on siis ollut ihan mieletön tähän mennessä ja jotenkin tuntuu, että monella osa-alueella palaset loksahtelevat kohdalleen ja tämä koko ala on menossa vihdoinkin eteenpäin ja ihan konkreettisesti.