Vuittoneita ja robotiikkaa





Tämän blogin nimi ei ole sattumalta teknologiaa ja tyyliä. Nyt seuraa osuus tyyliä ja minun havaintojani työpukeutumisesta, persoonan esiintuomisesta ja hieman myös stereotypioista. Aloitan taustoista. Minä olen aina ollut kiinnostunut pukeutumisesta, muodista ja designista. Nuorempana hetken aikaa unelma-ammattini oli muotisuunnittelija, mutta koska lahjakkuuteni piirtämisessä oli varsin rajoittunut, vaihtui urahaave pankinjohtajan ammattiin. Pankissa puhutaan rahasta ja saa käyttää jakkupukua. Raha ja varsinkin säästäminen on myös ensiarvoisen tärkeää, kun haluaa ostaa laadukkaita vaatteita. Ensimmäisen Vuittonini ostin muuten säästetyillä kesätyörahoilla, kun olin 18-vuotias. Käytän kyseistä laukkua edelleen.


Pankkiurassa ihan oikeasti parhaimpia juttuja oli se, että sai pukeutua nätisti töihin, sitä jopa odotettiin ja myös kollegat panostivat vaatteisiin. Tiedostan, että joillekin tämä on äärettömän pinnallista ja moni nauttii siitä, että saa mennä töihin hupparissa ja tennareissa, ja se on ihan ok. Pukeutumisella on kuitenkin mahdollisuus erottautua positiivisesti ja piristää myös kanssaihmisten päivää. Vaihtoehtoisesti voi toki mennä massan mukana. Toivon vain, että jokainen valitsee tyylinsä omasta tahdosta, eikä siksi, että ”meidän alalla nyt kaikki pukeutuu näin” ja jos näytän erilaiselta, uskottavuuteni karisee.

Pankissakin minulla oli monia kollegoita, joiden tyyli saattoi olla ihan muuta kuin konservatiivinen jakkupuku-look, mutta he onnistuivat loistavasti tuomaan persoonansa esiin nahkajakuilla, näyttävillä puvuilla tai erikoisemmilla asusteilla, ja olivat näin myös tarpeeksi ”pankki-uskottavia”. IT-alalla tuntuu asioiden olevan juuri päinvastoin, persoona pitää piilottaa, tai sitten on olemassa joku IT-geeni, mikä pistää ihmiset pukeutumaan samalla tavalla. Ainakin oman kokemukseni mukaan IT-tyypit voi jakaa aika helposti muutamaan kategoriaan: koodarit ja hupparit, sininen kauluspaita –miehet, digipuolella hipsteri-lasit ja yöpaitahenkiset mekot ja sitten ihan omana lukuna teekkarinaiset, jotka jostain syystä tulevat lähes aina noin 10 vuotta myöhässä muodin aikajanalla.

No, onko tämä nyt sitten huono asia, että ihmiset haluavat pukeutua samalla tavalla tietyllä alalla? On se minusta siinä mielessä, että siinä juuri vahvistetaan näitä stereotypioita ja uskon, että moni kaltaiseni kavahtaa IT-alaa juuri näistä syistä, kuvitellaan, että tälle alalle siirtyvien pitää alkaa käyttää huppareita tai yöpaitamekkoja. Tuntuu myös, että kuuluu pukeutua ”vähän maanläheisemmin” ettei herätetä huomiota, tai no, se on ehkä ihan yleinen suomalainen piirre. Itselleni kaikista tylsintä on pukeutua "tavallisesti" ja hukuttautua massaan. Olenkin saanut paljon kehuja asuvalinnoistani, kun olen ollut tilaisuuksissa puhumassa tai muuten vain erilaisissa tapahtumissa ja messuilla vierailemassa, ja vielä ihan tuntemattomilta ihmisiltä. Minusta se on ihanaa ja kertoo siitä, että monet ihmiset ovat visuaalisia ja pitävät kauniista vaatteista, mutta koska niitä näkyy alallamme harvemmin, niin niistä tullaan mainitsemaan erikseen. Muistan myös itse kehua, kun näen ihmisillä tyylikkäitä asuja.

Vaikka pukeutuminen on pinnallinen asia, on sillä valtava merkitys siihen, minkälaisen kuvan annamme itsestämme ja miten luomme uskottavuutta ympärillämme. Laadukkaat ja hyvistä materiaaleista tehdyt vaatteet myös kestävät aikaa ja ovat viihtyvyyden kannalta avainasemassa. Hyvät leikkaukset ja istuvuus luovat itseluottamusta ja antavat varmuutta omaan tekemiseen. Itselleni esimerkiksi korkokengät antavat niin ryhdikkään olon, että tuntuu, että ne jalassa voin saavuttaa mitä vain. Vähän kuin supersankarin viitta. Supersankaritkin kaipaavat kuitenkin myös saman henkisiä ystäviä ja toiveissani on, että jonain päivänä minulla on mahdollista puhua kollegoiden kanssa robotiikasta ja Vuittoneista samassa keskustelussa. Muotialahan on myös aivan valtava bisnes, jossa verkkokaupat, ostokäyttäytyminen ja siihen liittyvän datan hyödyntäminen algoritmien ja koneoppimisen kautta nostavat koko ajan päätään, joten ihan aidosti teknologiaa ja tyyliä on mahdollista yhdistää.


Taustat on nyt avattu. Toisella kertaa sitten tarkemmin vaatekaapin sisällöstä ja parhaista työvaatteistani. Ja ens kerralla taas teknologiaa.