Avointa robotiikkaa



Pääsen työssäni moniin erittäin mielenkiintoisiin ja myös erilaisiin projekteihin mukaan. Yksi tämän kevään odotetuimpia päiviä oli tänään, kun Robot Framework RPA -tilaisuus vihdoin pidettiin ravintola Brondassa. Kyseessä oli kutsuvierastilaisuus noin sadalle hengelle ja olin itse yksi tapahtuman vastuullisista järjestäjistä.  Koska töissäkin pitää päästä kokeilemaan aina jotain uutta ja hankkia niitä jännityskertoimia, lupasin juontaa tapahtuman ja lisäksi vielä vetää paneelikeskustelun. No, nyt voin sen myöntää, en ole koskaan ennen vetänyt paneelia, mutta kiitos Nuorkauppakamarin, itseluottamukseni ja usko omiin kykyihin on melko (liiankin?) korkealla, joten ilmoitin meidän tiimille, että hyvin voin vetäistä yhden paneelin, tykkäänhän esiintyä ja olen puhunut isoille yleisöille ennenkin. Ja hienostihan se meni ja nautin juontamisesta todella paljon.

Itse tapahtuma käsitteli uutta näkökulmaa ohjelmistorobotiikkaan ja myös puhujakattaus oli kova. Kiitos tämän projektin, pääsin vierailemaan myös Valtiovarainministeriössä keskustelemassa Digitalisaation erityisasiantuntijan Aleksi Kopposen kanssa julkishallinnon tulevaisuudesta suhteessa tekoälyyn ja robotiikkaan, Aleksi oli siis yksi tilaisuutemme puhujista. On vaan niin siistiä olla duunissa, missä pääsee tapaamaan vaikka ketä, kun vaan reippaasti nostaa käden ilmaan ja ilmoittaa, että "minä voin hoitaa" tai "minä haluan osallistua". Välillä mietin, että voiko työni olla näin kivaa.



No niin, nyt sitten itse tilaisuuteen. Se siis pidettiin ravintola Brondassa, kiitos tapahtumatoimisto Tapauksen, joka keksi noin loistavan lokaation! Aiheena avoin RPA (Robotic Process Automation) eli ohjelmistorobotiikka. RPA:ta on tehty jo useampia vuosia ja sen avulla on voitu automatisoida puuduttavia copy-paste -hommia ja muita tylsiä rutiineja (robotin hommia, joita ihmiset vielä tekevät). RPA:ta on kuitenkin tehty lähinnä muutamilla eri teknologioilla, joilla on melko raskaat lisenssikustannukset ja osaajia vähän. Avoin RPA tarkoittaa robotiikan tekemistä avoimen lähdekoodin ratkaisulla, jossa säästetään melkoinen summa, kun ei tarvitse ostaa kalliita lisenssejä. Lanseerasimme siis tänään viiden yhtiön yhteisenä projektina avoimen Robot Framework RPA -ratkaisun, jota jo käytetään ohjelmistorobotiikassa ja uskomme sen mullistavan alaa melkoisesti.



Itselle tilaisuus oli suhteellisen iso ponnistus, mutta erittäin miellyttävä sellainen. Näissä tapahtumissa myös nautin suunnattomasti siitä, että pääsee tekemisiin bisnesväen kanssa ja voi pukeutua, no, tyylikkäästi. En ymmärrä, miksi suurinosa ihmisistä pukeutuu tapahtumiin siniseen, harmaaseen tai mustaan. Kun kuulin, että järjestäjäkollegat laittavat harmaata pukua päälle, mietin itsekseni, että minä ainakin laitan jotain kesäistä ja vaaleaa tai värikästä. Paras tapa jäädä mieleen ja tehdä vaikutus on pukeutua niin, että sinut muistetaan. Myös mottoni "what ever you do, do it with style" -tukee tätä. Vaikka mokaisin jotain, tekisin senkin tyylikääästi. Tietysti ei nyt lähdetä koskaan mokaamaan mitään, mutta aina voi jotain sattua. Tänään sainkin mukavasti kehuja asuvalinnasta ja kuten kuvista näette, ainakin erotun joukosta.


Tällainen kattaus teknologiaa ja tyyliä tällä viikolla. Ja jos tuo avoin RPA kiinnostaa enemmänkin, linkkaan tähän Knowitin blogin, jossa julkaistiin myös tänään kirjoitus Robot Frameworkista RPA-työkaluna.

Tunnetko avoimen lähdekoodin edut?