Comeback, mistä kaikki alkoi?


Minulta on toivottu kirjoitusta, jossa avaan enemmän taustojani ja varsinkin sitä, miten päädyin teknologia-alalle ja nykyiseen tehtävääni ohjelmistorobotiikan johtavana asiantuntijana. Syksy vierähti pitkälti nuorkauppakamarin viestintäjohtajavaalien parissa kampanjoidessa ja töitä tehdessä, joten blogi jäi valitettavasti hyvin vähäiselle päivittämiselle. Nyt on minusta hyvä aika tehdä tietynlainen ”comeback” ja jatkaa taas kirjoittamista ja kertoa hieman taustoistani, koska näitä en yhdessäkään tekstissä ole avannut mitenkään sen syvemmin tai kronologisessa järjestyksessä.


Ei mennä ihan lapsuuteen asti, mutta sen verran nuoruudesta ja lapsuudesta kerron, että olin pitkään hyvin ujo, epävarma itsestäni ja jännitin t o d e l l a paljon esiintymistä. Ammatinvalinta ja urahaaveeni ei ollut aivan yksiselitteinen, mutta kaupallinen ala ja etenkin rahoituspuoli kiinnostivat ja kyllä siellä oli taustalla jonkinlainen ajatus olla isona pankinjohtaja. Kun kauppakorkeakoulun ovet eivät auenneet, niin päädyin avoimen yliopiston opintojen kautta opiskelemaan tradenomiksi Haaga-Heliaan ja sitä kautta Mandatum Lifelle ja Danske Bankiin töihin. Ammattikorkeassa minussa syttyi myös ensimmäistä kertaa palo esiintyä ja puhua yleisölle. Tämä varmasti pitkälti hyvän opetuksen ja tuen ansiota.

Viihdyin pankkialalla hyvin ja varsinkin kollegat olivat todella huippuja, töissä oli päivittäin hauskaa. Tykkäsin myös työstä asiakkaiden kanssa ja varsinkin se, että sai olla osa ihmisten elämän isoimpia hetkiä, asuntokauppoja, oli todella palkitsevaa. Useamman vuoden kuluttua alkoi kuitenkin tuntua siltä, että pankkiala on nähty ja varsinkin eteneminen on tuskaista ilman ylempää tutkintoa. Tässä kohtaa oli aika tehdä päätöksiä. Koska olen luonteeltani kunnianhimoinen ja halusin kehittyä, hain opiskelemaan maisteriohjelmaan ja pääsin sisään LUT:iin (Lappeenrannan teknilliseen Yliopistoon) ja tämän lisäksi hain mukaan nuorkauppakamariin kokeilemaan jotain aivan uutta ja minut valittiin mukaan Amandoihin (www.havisamanda.com).

Suunnitelmat opintovapaasta kuitenkin siirtyivät, kun minut pyydettiin samaisena keväänä, kun sain opiskelupaikan, töihin Hypoteekkiyhdistykseen, jossa tein lopulta vielä kolme vuotta töitä asuntorahoittamisen ja luottopäällikön tehtävissä. Samalla edistin opintoja Lappeenrannassa ja olin asettanut tavoitteekseni, että kun saan maisterin paperit käteen, vaihdan alaa. Nuorkauppakamaria harrastin koulun ja töiden ohella ja hankin sitä kautta myös lisää kokemuksia, oppeja ja varsinkin esiintymisvarmuutta. Nämä taidot ovat myöhemmin tulleet todella arvokkaiksi työelämässä.


Opiskelin LUT:ssa tietojohtamista kauppatieteiden puolella ja tein graduni prosessitehostamisesta. Prosessit alkoivat kiinnostaa enemmän, samoin järjestelmäkehitys ja ylipäätään kaikenlainen kehitys, missä asioita voidaan tehdä paremmin. Pankissa kun oli aika paljon tehostettavaa näiden saralla. Tätä kautta löytyi ohjelmistorobotiikka, uusi ala, joka oli aluillaan ja jossa vaadittiin liiketoiminnan ymmärtämistä ja kiinnostusta teknologiaan. Tämä oli minulle käytännössä täydellinen tilaisuus. Ajoitus oli myös oikea valmistumisen suhteen, tunsin pari oikeaa ihmistä koulu- ja pankkiajoilta ja näin pääsin työhaastatteluun ja aloitin työt ohjelmistorobotiikan start upissa. Tässä kohtaa kuulin muutamilta, että enkö pidä isona riskinä jättää työt vakaassa pankissa ja vaihtaa start upiin, vastaukseni oli, että isompi riski minulle oli, että jään vielä pankkiin ja sitten en enää uskallakaan vaihtaa, kun kynnys nousee liian isoksi. Onneksi vaihdoin.

Kaikki ei kuitenkaan ollut pelkästään ruusuista uudella alalla. Kollegat olivat todella erilaisia kuin pankissa, joka päivä tunsin oloni vähintään kerran tyhmäksi, kun en ymmärtänyt teknologia-jargonia ja lisäksi asiakkaiden päätöksentekoprosessit olivat todella pitkiä ja kankeita, itse kun olin tottunut nopeatempoiseen asuntokauppaan, jossa asuntoja ostettiin ja myytiin päivittäin. Monta päivää meni vain hammasta purren, mutta päätin, että haluan onnistua. Ala kasvoi samalla valtavaa vauhtia ja kilpailijoita ilmestyi oikealta ja vasemmalta. Olisin itse halunnut kasvaa samaa tahtia ja saada enemmän vastuuta start upissa, joka kyllä myös kasvoi, mutta vastuuhenkilöt rekryttiinkin ulkopuolelta. Tiesin, että on jälleen aika vaihtaa. Päädyin seuraavaksi töihin (ensimmäistä kertaa aikuisiälläni Helsingin keskustan ulkopuolelle) Otaniemeen Sofigatelle. Olin innoissani uudesta ja isosta yrityksestä, vahvasta konsulttiorganisaatiosta ja koulutusmahdollisuuksista. Pääsin nopeasti mukaan talon sisäiseen akatemiaan ja opin valtavasti uutta teknologia-alasta ja sen eri mahdollisuuksista. Pidin myös kovasti Sofigaten näkemyksestä, että teknologia tukee bisnestä ja ne kulkevat yhdessä, eivätkä erikseen. Tämä sopi minun ajatusmaailmaani. Isommassa organisaatiossa on luonnollisesti puolensa ja puolensa. Vakiintuneet prosessit ja koulutukset olivat hyviä, mutta ihmisiin oli vaikeaa saada kontaktia, kun kaikilla oli omat porukkansa ja monet istuivat asiakkaalla. Ensimmäistä kertaa ymmärsin, että konsultin työ voi olla myös todella yksinäistä.

Ehdin olla Otaniemessä vain reilu kaksi kuukautta, kun puhelin soi ja minua pyydettiin työhaastatteluun. Ensin kieltäydyin, mutta lopulta kuitenkin suostuin. Kävi ilmi, että Knowit haki henkilöä juuri sellaiseen rooliin, mitä olin toivonut itselleni jo jonkin aikaa. Tässä kohtaa en oikein voinut kieltäytyä, vaikka viihdyin Sofigatella, mutta tehtäväni siellä ei vastannut aivan toiveitani. Siirtyminen Knowitille tapahtui todella kivuttomasti, koska olin selkeästi jo päässäni miettinyt ohjelmistorobotiikan kehittämiseen ja kasvattamiseen liittyviä asioita melko pitkälle, mitä en vain ollut päässyt viemään aiemmissa rooleissa käytäntöön. Nyt olen ollut Knowitilla vajaa kaksi vuotta ja saan tehdä todella monipuolista työtä. Tämän työn mukana olen alkanut jälleen nauttia esiintymisestä, saan kouluttaa ja tuoda esiin teknologia-alaa juuri niin kuin minä sen näen ja koen. Olen päässyt mukaan #mimmitkoodaa –ohjelmaan auttamaan muita naisia myös löytämään tämän alan. Niin ja tietysti tämä blogi, sekin tuli mukaan kuvioihin puolitoista vuotta sitten ja on myös yksi kanava jakaa minun ajatuksiani teknologioista.

Tulevaisuus on vielä auki, mikä tuntuu oikeastaan hyvältä. Se, että uskalsin vaihtaa alaa, on antanut paljon ja uskon, että kokemuksellani ja avarakatseisella luonteellani on mahdollista päästä vaikka kuinka mielenkiintoisiin tehtäviin myös jatkossa. Muutamia haaveita tässä on syntynyt varsinkin tämän vuoden aikana ja uskon, että ensi vuonna on aika myös edistää näitä taas lisää.